tirsdag den 28. oktober 2014

Trædrejning


I et forsøg på at dygtiggøre mig indenfor forskellige teknikker, har jeg brugt nogle timer på egen hånd på at give mig i kast med drejning af træ. Det blev til tre færdige øvestykker i forskellig størrelse og form. Udgangspunktet for formgivningen af alle tre, var at skabe bløde former og glatte overflader, der samtidig kunne vise træets årer og struktur frem på en flatterende måde.




Det første øvestykke var i høj grad et spørgsmål om at blive fortrolig med drejebænk og værktøj.
Ved et uheld opstod der en lidt dyb rille henover midten på skålen, og i stedet for at jævne den ud, besluttede jeg mig for at udnytte den. Jeg skabte to buer på hver side af rillen, inspireret af et af mine favorit drikkeglas fra Ikea.

Her ses den færdige skål (tv.), skålen under udformning stadig monteret på drejebænken
(øverst th.), samt det omtalte Ikea-glas, der gav inspiration til skålens form (nedest th.)


Da jeg skulle lave øvestykke nummer to, besluttede jeg mig for bevidst at lege med formen. Nu havde jeg en fornemmelse for teknikken, og kunne tillade mig at udfordre mig selv ved at lave bløde, organiske buer. Jeg lod mig inspirere af klassisk keramik, og lavede en skål med en blød rundet form, og en let udadbuet kant. 

Til venstre ses den færdige skål, hvor træets årer tydeligt står frem og giver modspil
til en form som vi ellers ofte forbinder med lertøj. Til højre ses eksempler på de
typer af krukker, der gav inspiration til træskålens form.


Tredje øvestykke viste sig imidlertid at volde lidt flere problemer. Denne gang ville jeg lave en væsentligt mindre figur, med en kraftigere runding og en indadgående kant. Ydermere ville jeg arbejde på at gøre den så tynd som muligt, hvilket desværre resulterede i at skålens bund gik ud. Så måtte jeg starte forfra, og nu hvor jeg kendte mine begrænsninger, gik det lidt bedre. Dog må jeg sande at der stadig er et vist potentiale for udvikling. Jeg havde også lidt problemer med at træet flossede, hvilket nok skyldes at jeg ikke har lært at have den helt rigtig hældning på drejerøret endnu. Derudover kan det også have haft betydning at jeg drejede i vådt træ, da det lige var hvad jeg havde ved hånden. 

Alt i alt er jeg ganske tilfreds med resultaterne, og ikke mindst med den lærerige proces, der opstod undervejs i forløbet. Jeg ser frem til at prøve kræfter med andre træsorter, og ikke mindst med tørt træ. Noget som jeg, uden at afsløre for meget, med kan sige venter lige rundt om hjørnet...